Zoek Schilder

maandag 22 mei 2017

How to Clean a Painting / Hoe schilderij schoonmaken.

Cleaning an oil painting might best be left to the professionals, so if the painting has extreme monetary or sentimental value it may be a good idea to take it to a pro.  If you’re willing to give cleaning it a try yourself, this method should be a safe one but you must take your time and follow all directions carefully.


You Will Need:

  • Neutralizer N-11 or similar
  • Emulsion Cleaner EM-21E or similar
  • Large sheet of clean paper
  • Cotton balls
  • Cotton swabs with long (6″) wooden handle
  • Varnish for Oil Paintings (optional)
Hoe oude vernis- en vuillagen verwijderen ? De oorspronkelijk kleuren komen hierdoor beter tot hun recht. Voor de restauratie wordt gebruik gemaakt van materialen die hun kleur en textuur behouden en in de toekomst altijd weer zijn te verwijderen.
Na een uitgebreid vooronderzoek zal de restauratie worden uitgevoerd in zes stappen: 1. De verwijdering van de vergeelde vernislaag en de grijzige laag oppervlaktevuil op en onder het vernis. Vervolgens het vastzetten van loszittende verfdeeltjes. 2. De verwijdering van oude verkleurde retouches, overschilderingen en vullingen in de verflaag. 3. Het aanbrengen van een tussenvernislaag. 4. De beschadigingen in het doek en de verflaag waar nodig weer vlak maken, bijvullen en structuur aanbrengen. 5. Retoucheren. 6. Aanbrengen van een slotvernis indien nodig.

Steps to Remove the Residue: De vuillagen verwijderen:


  1. Lay the painting face up on a large sheet of paper. (If you have anything you can place under the canvas of the painting to keep it from stretching downward as you apply gentle pressure, it will help to protect your artwork.)
  2. Apply neutralizer to a piece of cotton. Wipe it over the surface of the painting, changing dirty cotton balls as needed, to clean away surface dust or dirt. Although the neutralizer should be perfectly safe, begin in a corner to test it before you cover the entire painting.
  3. Use a cotton swab to test the emulsion cleaner in a corner of the painting. If the painting does not pass the spot test, stop now and call in a professional restorer. If the painting does pass the spot test, continue to the next step.
  4. Clean in small sections, about 3-4″ square at a time, by rolling the cotton swab with emulsion cleaner over the surface using only gentle pressure. Do NOT scrub, the rolling motion is very important.
  5. After you clean each section, go back over it with the neutralizer on a cotton ball. Make sure you work in sections small enough so that the emulsion cleaner does not dry on the surface before you use the neutralizer. This is an important step. You must neutralize the cleaning agent in order to prevent possible damage to the painting.
  6. If desired, finish with a gloss varnish to preserve and protect the painting.

zaterdag 20 mei 2017

Hoe kunst schilder achterhalen zonder signature / handtekening ?

Tal van schilderijen hebben geen handtekening. Men moet ze dan aan een kunstenaar toeschrijven, er een auteurschap aan toekennen. Als dit onmogelijk is spreekt men van een anoniem kunstenaar en preciseert men de eeuw en de school (bijv.: Vlaamse school, XVIde eeuw). Vaak kan men echter toch een band met een kunstenaar vaststellen. De ene keer staat deze band vast en dan zegt men dat het werk ‘van’ of ‘door’ Rubens is. De andere keer is deze band minder zeker. Als een lichte twijfel blijft bestaan, zegt men dat het werk ‘toegeschreven’ wordt aan Rubens. Als men oordeelt dat het werk niet van de meester is, maar van één van zijn leerlingen, dan spreekt men van ‘het atelier van’ Rubens. Als men denkt dat de band minder strikt is, dat wil zeggen dat het schilderij dateert uit de periode van de meester en door hem geïnspireerd werd, maar toch niet van hem of van zijn atelier is, dan spreekt men van de ‘entourage van’ Rubens of nog van ‘een navolger’ van Rubens. Als het werk ten slotte dateert uit een periode na Rubens (en soms met een verschil van verschillende eeuwen) dan spreekt men van een schilderij ‘in de stijl van’ of ‘volgens de wijze van’, of nog ‘naar’.

Een expertise bestaat uit twee stappen die niet met elkaar verward mogen worden.

De expert begint met het beschrijven van het kunstwerk. Daarbij moet hij een antwoord geven op de vraag of hij het voor echt kan verklaren en in sommige gevallen ook op de vraag aan wie het dient te worden toegeschreven. Pas als hij dat allemaal heeft nagegaan, kan hij overgaan naar de tweede stap, de schatting.
Voor de eerste stap moet je vertrouwd zijn met de kunstgeschiedenis, voor de tweede met de kunstmarkt. Een expert moet de mechanismen van het marktgebeuren door en door kennen en de gegevens op het internet juist kunnen analyseren. De informatie die daar gemakkelijk beschikbaar is, ook al moet je ervoor betalen, voetstoots aannemen is de beste manier om te laag te schatten en dus bij de verkoop verlies te doen, of om te hoog te schatten, wat op hetzelfde neerkomt, want dan is het risico groot dat het niet tot een transactie komt.
Bovendien moet een expert bescheiden blijven. Hij mag voor het schatten van een werk in principe dan al beter geplaatst dan zijn klant, als hij meent op alle gebieden deskundig te zijn, kun je ervan op aan dat hij op elk gebied ondeskundig is. Je kunt toch niet tegelijk alles afweten van zo uiteenlopende materies als oude schilderijen, zilverwerk, tapijten en oude meubelen? Althans, zo denken wij over expertise

Het schatten van een kunstwerk is geen exacte wetenschap. Dé waarheid bestaat hier niet.

Het woord ‘schatten’ zegt goed waar het om gaat: de waarde die de expert naar voren schuift, berust op een aantal onzekerheden en veronderstellingen. Omdat elk kunstwerk uniek is, gaat de expert op zoek naar werken die er zo veel mogelijk kenmerken mee gemeen hebben en recent openbaar of privé (voor zover hij dit laatste kan nagaan) werden verkocht. Alleen hij kan op grond van zijn ervaring de gegevens op databanken op het internet juist interpreteren.
Elk kunstwerk heeft twee waarden. Zoals een financieel product een verkoopkoers en een aankoopkoers heeft, zo heeft een kunstwerk een verkoopwaarde en een aankoopwaarde. Het verschil tussen de prijs die voor een werk wordt gevraagd en het bedrag dat ditzelfde werk u zou opleveren als u het om een of andere reden zou verkopen, is het verschil tussen zijn ‘aankoopkoers’ en zijn ‘verkoopkoers’ of met andere woorden de winst die bij het verhandelen wordt gemaakt.
Kortom, als u een werk wilt laten schatten in het kader van een erfenis of een verdeling, omdat u het wilt laten verzekeren of omdat u voor een belangrijke aankoop staat, is een beroep doen op een expert de enige manier om inlichtingen te bekomen die te betrouwen zijn, vertrouwelijk blijven en toegespitst zijn op uw situatie.

bron:  http://bounameaux.com/nl/index.html#expertise

Heeft uw schilderij wel een signature kijk dan hier: http://kunst-schilder.blogspot.nl/2015/05/hoe-een-schilder-achterhalen.html  

De volgende boeken zijn aan te raden:

Олександр Кочубей (Alexander Kochubey)


Олександр Кочубей (Alexander Kochubey)

Alexander Kochubey was born in the city of Novocherkassk in 1956. From 1973 to 1979 he studied at the Art Studio of Novocherkassk, Zakharin workshop, studio of Alexander Kalmykov. Since 1974 he participated in regional exhibitions in Rostov region (Russian Federation). Member of the Society of Artists Studio of Kuinji since 1985, in the city of Mariupol. Since 1988 he participated in exhibitions of Society Slavic culture, the
city of Riga, Latvia. Member of the Union of Independent Artists "Prologue" since 1996, in the city of Zhitomir. He participated in 3 regional exhibitions. Participated in the exhibition "The Artist and The Sea" of the Union of Artists of Ukraine since Participated in exhibitions Fund "Renaissance" since 2001, in the city Kiev. His works were bought by the museums of Mariupol, Riga, Leningrad (Saint Petersburg) and
private collectors from Spain, Asia and America.

https://auction.catawiki.com/kavels/1650223-alexander-kochubey-1956


Alexander Kochubey
was born in the city of Novocherkassk in 1956.
From 1973 to 1979 he studied at the Art Studio of Novocherkassk,
Zakharin workshop, studio of Alexander Kalmykov.
Since 1974 he participated in regional exhibitions in Rostov region.
(Russian Federation).
Member of the Society of Artists Studio of Kuinji since 1985, in the
city of Mariupol.
Since 1988 he participated in exhibitions of Society Slavic culture, the
city of Riga, Latvia.
Member of the Union of Independent Artists "Prologue" since 1996, in the city of Zhitomir.
He participated in 3 regional exhibitions.
Participated in the exhibition "The Artist and The Sea" of the Union of Artists of Ukraine since
Participated in exhibitions Fund "Renaissance" since 2001, in the city Kiev.
His works were bought by the museums of Mariupol, Riga, Leningrad (Saint Petersburg) and
private collectors from Spain, Asia and America.